Zanimljivosti

Ljubomir Vracarevic, Tvorac realnog aikidoa, Grandmaster, crni pojas 10.Dan SOKE

Biografija

Ljubomir Vracarevic, (6. maj 1947. Varazdin, Jugoslavija), majstor realnog aikidoa, crni pojas 10. Dan,soke, tvorac realnog aikidoa. Aikidoom je poceo da se bavi 1968. god. Do tada je trenirao dzudo i dziu dzicu, i stekao zvanje majstora ovih vestina. Godine 1969. osniva prvi aikido klub u Jugoslaviji. Intenzivno radi na propagiranju aikidoa u zemlji i usavrsava se kod majstora Hirosi Tade (9. Dan). Zvanje majstora stice 1971.god.
Programi specijalne obuke vojske, policije i telohranitelja, doneli su mu medunarodnu reputaciju. Godine 1979-80. obucavao je telohranitelje jugoslovenskih ambasadora, 1980-82. obucavao je telohranitelje predsednika Zimbabvea, Roberta Mugabea.
Od 1982-1985. zivi u Libiji, obucavajuci specijalne jedinice i licno obezbedenje predsednika Moamera el Gadafija. Pocetkom 1986. osniva Aikido savez Jugoslavije, koji okuplja 55 klubova u zemlji.

Vracarevic je prvi put boravio u Japanu 1978. trenirajuci kod Kisomaru Ujesibe (10.Dan), sina osnivaca aikidoa Moriheja Ujesibe.
Uvazavajuci znanja japanskih majstora, Vracarevic je tezio svom stilu rada. Izdvojio je nekoliko stotina tehnika, odstranivsi elemente istocnjacke tradicije i filozofije, precistio ih , modifikovao elemente unoseci svoje znanje iz drugih borilackih vestina, sto je povecalo efikasnost i primenljivost tehnika i tako stvorio svoj stil realni aikido.To je izuzetno fleksibilan, siroko primenljiv sistem odbrambeni tehnika.

Njihovim kombinovanjem prema zahtevima konkretne situacije, uz dobro kretanje, koje je izuzetno vazan element, postize se maksimalna efikasnost.Tokom drugog boravka u Tokiju, 1993. Josinkanu, Vracarevic je imao cast da od Gozo Siode (10. Dan) licno, primi sertifikat o ucescu na seminaru, kao potvrdu prihvatanja realnog aikidoa od strane velikog Siode. Mesec dana kasnije, dobio je dozvolu da poseti Carsku palatu , i tom prilikom je razmenio iskustva sa glavnim instruktorom carske garde.
Ljubomir Vracarevic 1993.god.u Beogradu osniva Svetski centar realnog aikidoa, organizaciju koja usmerava rad klubova realnog aikidoa u inostranstvu.
U 25 zemalja clanica radi 190 klubova. Po masovnosti se izdvaja Ruska Federacija , u kojoj uspesno rade klubovi u 40-ak gradova. Prvi seminar realnog aikidoa u Rusiji je odrzan 1989.god. u Jekaterinburgu, gde je osnovan i prvi klub.
U dosadasnjoj karijeri majstor Vracarevic je odrzao 35 saveznih i preko 100 internacionalnih seminara realnog aikidoa. Kroz njegovu skolu ze proslo 120 000 ucenika sirom sveta, i iskolovano je 180 majstora realnog aikidoa.
Posebnu oblast pedagoskog rada predstavljaju decije skole realnog aikidoa, za uzrast 5-12 godina, u kojima se radi po posebnom programu, prilagodenom psihofizickim mogucnostima dece, sto daje odlicne rezultate.
Ljubomir Vracarevic je autor 12 knjiga. Izdao je preko 30 video kaseta i DVD-a iz realnog aikidoa i specijalne samoodbrane. Znacajni naslovi su: "Aikido", "Samoodbrana od noza" , "Od pocetnika do majstora", "Obucavao sam telohranitelje" , " Realni aikido" (trojezicno izdanje).

Za svoj rad dobio je niz domacih i medunarodnih priznaja, od kojih izdvaja specijalno priznanje Evropske budo akademije, Plaketu Beograda za izvanredne sportske rezultate i orden ruske armije za obuku specijalnih jedinica "Alfa" i "Kobra".
Najznacajnije u nizu priznanja, stiglo je iz Moskve. Ruska Akademija nauka o Zemlji izabrala je majstora Vracarevica za svog redovnog clana. On je jedini Evropljanin kome je dodeljeno zvanje akademika aikidoa. 2005. godine Akademija zas nacionalnu bezbednost dodelila mu je cin general majora.
Od 1996.god. Ljubomir Vracarevic je profesor po pozivu na Visoj skoli za sportske trenere beogradskog Univerziteta, za oblast realni aikido. Pocetkom 1998.god. u Beogradu je pocela sa radom njegova skola za profesionalne telohranitelje.

01.01.2000.

preuzmi dokument

Slavujev venac 1
11120 Beograd
Adresni kod: 145805
Srbija

Info: 060/ 800 50 30
Slavica Babić: 063/24 29 13
office@wcra.rs
office.ssra@gmail.com 
Skype: ljuba.vracarevic.wcra
Zakonom zaštićeno. Sva prava zadržava Ti Computers Solutions