Izvodi iz štampe

Hilandar


Sveta Gora Atonska kao samostalna monaska drzava i bastion istinskog i nepatvorenog Pravoslavlja, vekovima siri svoje zrake po celoj Vaseljeni. Sa svojih ukupno 20 manastira, brojnih skitovima, usamljenim pesterama i kelijama monaha pustinjaka, ona i danas, kao i u drevna vremena, zasluzno i dostojno nosi svoje drugo ime . I zaista, ime Majke Bozije nigde se vise ne proslavlja kao na Svetoj Gori, cija je Ona sama pokroviteljica i zastitnica.

Jedan od bisera u nizu Svetogorskih manastira jeste i srpska carska lavra - manastir Hilandar, zaduzbina najvecih prosvetitelja i svetitelja svekolikog roda srpskog

Svetog Save Nemanjica i oca mu Svetog Simeona Mirotocivog. Sam Hilandar izrastao je kao plod njihove nepresusne ljubavi prema Bogu nasemu, Gospodu Isusu Hristu i narodu srpskom. Manastir je podignut na temeljima drevnog, u tom trenutku zapustelog, manastira Helandariona. Vizantijski car Aleksije III Andeo, a na molbu oca i sina Nemanjica, 1198 . godine izdaje zlatopecatnu hrisovulju, kojom Svetom Savi i Simeonu dodeljuje Hilandar i Mileju, oblast oko manastira <... da Srbima bude na vecni poklon>. Danasnja velelepna petokupolna crkva, posvecena Vavedenju Presvete Bogorodice, podigao je kralj Milutin 1293. godine, posto je prethodno srusio prvobitno zdanje iz vremena Svetog Save.

U vekovima koji su dosli nakon obnove Hilandara, hiljade Srba je hodocastilo ovu naseg naroda, a i danas ovaj Sveti manastir ostao je , kako je sa pravom prozvan od mnogih istaknutih duhovnika.

Odlucivsi da krene stopama svojih predaka, i Ljuba Vracarevic je bio udostojen posete ovoj svetinji, a sve po licnom pozivu i blagoslovu oca Metodija, epitropa Hilandarskog i oca Nikanora, takode manastirskog kaludera i neumornog revnitelja za veru Pravoslavnu. Od tog trenutka, sam Ljuba postaje predvodnik vise hodocasnickih putovanja na Svetu Goru, u kome su ga pratili njegovi verni ucenici i majstori. Ono sto su svi oni preziveli tokom svojih boravaka u Hilandaru ne moze se zaista recima opisati, s obzirom da su suvise siromasne da verodostojno prenesu lepotu i bogatstvo duhovnog dozivljaja. Takode, ne bismo preterali ako kazemo da su kaluderi Hilandarski, a pre svih otac Nikanor, postali isitnski duhovni savetnici i nepogresivi rukovoditelji Ljube Vracarevica i Svetskog Centra Realnog Aikidoa.

Nadamo se da ce se ovi kontakti i odlasci na Svetu Goru i manastir Hilandar, uz Boziju pomoc i ponavljati i ubuduce, a sve u cilju snazenja u Pravoslavlju. Svesni smo da je to jedini istinit i nepogresiv nacin za dobijanje blagoslova Bozijeg za sve sto se radi i desava Realnom Aikidou.


01.01.2005.

preuzmi dokument

Slavujev venac 1
11120 Beograd
Adresni kod: 145805
Srbija

Info: 060/ 800 50 30
Slavica Babić: 063/24 29 13
office@wcra.rs
office.ssra@gmail.com 
Skype: ljuba.vracarevic.wcra
Zakonom zaštićeno. Sva prava zadržava Ti Computers Solutions