Izvodi iz štampe

Dodela zvanja 9. Dan majstoru Ljubi

Program velike svecanosti dodele visokog zvanja 9. DAN, nasem istaknutom strucnjaku borilackih vestina, akademiku realnog aikidoa Ljubomiru Vracarevicu.

 

Svecanost bila je zamisljena kao revijalni program - prica o svim oblastima rada majstora Vracarevica, u kome je ucestvovalo preko 150 izvodaca: mali virtuozi realnog aikidoa od 5 do 10 godina, najmladi majstori realnog aikidoa od 11 do 16 godina, devojke, specijalne jedinice i vrhunski majstori iz zemlje i sveta i neke poznate licnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Dobro vece,dragi prijatelji realnog aikidoa!

 

Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim u ime Svetskog centra realnog aikidoa i Aikido saveza Jugoslavije za realni aikido koji su organizatori ove promocije.

Pozdravljam i sve poklonike ove vestine sirom sveta, koji nas u ovom trenutku gledaju zahvaljujuci direktnom prenosu na Internetu.

Nase vecerasnje druzenje bice kratka setnja putevima realnog aikidoa, koje je 33 godine iscrtavao njegov tvorac majstor Ljubomir Vracarevic.

Oni od kojih sve pocinje,i na kojima svet nastaje su deca. "Kroz igru do majstorstva" naziv je jedinstvenog programa realnog aikidoa za decu od 5-14 godina, po kome se radi u svim klubovima Svetskog centra realnog aikidoa. Program je osmisljen tako da deluje na ukupan psiho-fizicki razvoj deteta: povecava razgibanost tela, elasticnost, motorika , samopouzdanje, svest o sopstvenim mogucnostima... Trenutno, u Jugoslaviji, klubovi realnog aikidoa okupljaju preko 1000 dece predskolskog i osnovno skolskog uzrasta. Od prvih koraka po tatamiju do visokih pojaseva koji vode ka majstorstvu, proteke nekoliko godina redovnog vezbanja. Ali,ne izostane uspeh! Pre nekoliko godina u realni aikido je uveden deciji crni pojas, kao nagrada najboljima i stimulans za dalje treniranje. Pogledajmo najmlade virtuoze realnog aikidoa!

Mala deca, 4-6 god.

 


Deca 7-10 god.


Radojicina deca

 

Ljubini braon pojasevi

Deciji crni pojasevi


Za realni aikido kazu da njegove lepote i izazove otkrijete tek kada stignete do plavog pojasa.

To je faza kada ste ovladali kruznim kretanjima, uvezbali sve vrste padova, pronikli u sustinu tehnika. Sve rede se pitate zasto se tako radi, a sve cesce kako bi moglo jos bolje da se uradi.

Da li zbog harmonije pokreta ili gracioznosti kruznih kretanja, devojke su nasle svoje mesto u ovoj vestini,i dokazale da realni aikido nije carstvo muskaraca.

Poluge kojima one kontrolisu napadaca, cesto su zesce i bolnije nego u izvodenju muskih partnera.

Stariji clanovi, plavi i braon pojasevi

devojke, plavi i braon pojasevi

Saradnja majstora Vracarevica sa vojskom pocela je njegovim odlaskom na odsluzenje vojnog roka,1974.godine u Bileci, gde radi kao instruktor borenja, Usledili su kursevi skolskom bataljonu Vojne akademije u Beogradu, obuke specijalnih jedinica, angazmani u inostranstvu. Potrebe ovakve obuke postavile su nove zahteve u usavrsavanju realnog aikidoa, i novi izazov da Majstor svoju vestinu dovede do perfekcije. Ovako to izgleda u praksi!

Vojska komandosi


A kada se stisa adrenalin, surovi borci oruzje zamenjuju belim rukavicama, i postaju sarmantni kavaljeri koji s lakocom pravih aikidoka vode svoje dame plesnim podijumom. "Armi dens" plesna skola studenata Vojne akademije.

nastupaju:

Plesna skola

Trenirajuci kod japanskih majstora, Ljuba Vracarevic je upijao svaki pokret, do najsitnijih finesa, ali je o aikidou razmisljao kriticki: zasto tehnika gubi efikasnost, i kako je usavrsiti da postane besprekorna zastita od napadaca,kada se izade na ulicu, gde vladaju drugacija pravila. Stvarao je svoj stil izuzetno fleksibilan sistem odbrambenih tehnika koje mogu biti ubojito oruzje, ali i rekreacija za sve uzraste.

Izuzetno popularan program realnog aikidoa je samoodbrana za zene, razvija samopouzdanje i sigurnost,a nimalo ne steti zenstvenosti. Mnogo je razloga zbog kojih, s pravom, mozemo reci da je realni aikido vestina novog milenijuma!

Mladi majstori

Devo jke majstorice -Sanja, Tijana, Slada, Mira

Kada se pomene ime majstora Vracarevica, prva asocijacija je obuka telohranitelja, koja ga je i proslavila u svetu. Od 1980.godine do danas, obucavao je telohranitelje i sluzbe obezbedenja predsednika Zimbabvea, Libije, Makedonije i Kazahstana,Upravo kompleksnost ovakve obuke, podstakla ga je da istrazuje borilacke vestine, tragajuci za jednostavnim, ali zato savrsenim sistemom, koji ce objediniti ono najvaznije: brzinu i pravovremenost reagovanja, kontinuitet izvodenja tehnike i potpunu zavrsnu kontrolu napadaca.

Telohranitelji

Zahvaljujuci pravovremenom reagovanju nasih telohranitelja, imacemo zadovoljstvo da uzivamo u interpretaciji nase drage gosce Ksenije Pajcin.

Gost Ksenija Pajcin

Jedna od osnovnih karakteristika realnog aikidoa, po kojoj je i dobio ime, je njegova primenljivost u svakodnevnim, realnim situacijama. Upravo efikasnost i upotrebljivost tehnika, uvrstile su realni aikido u programe obuke specijalnlh jedinica policije u nekim zemljama.

Policija-specijalci

Reaini aikido se trenira u 26 zemalja sveta. U zemljama u kojima radi veci broj klubova, osnovane su nacionalne federacije, a rad svih njih sinhronizuje Svetski centar realnog aikidoa u Beogradu. Najveci broj klubova imaju federacije realnog aikidoa u Rusiji, Azerbejdzanu, Kazahstanu, Ukrajini, Estoniji, Republici Srpskoj, Makedoniji...

Najbolji majstori iz ovih federacija, veceras su sa nama. Prevalili su stotine i hiljade kilometara da odaju priznanje svom ucitelju.

Ljubini majstori iz sveta

Majstori koje cemo sada gledati, doveli su vestinu svoga ucitelja do perfekcije.

Neki od njih su na tatami krocili kao deca, iza njih su ,ne godine, vec decenije predanog treniranja,ali su zato stasali u najbolje majstore realnog aikidoa u Jugoslaviji.

nastupaju:

Ljubini stariji majstori

Jos jedan dragi gost, stigao je izdaleka. WANG ZENG XIANG(KSIJANG), majstor kineskih borilackih vestina, sestostruki prvak Kinee u vu suu, bivsi svetski prvak, a sada trener vu sua, koji trenutno zivi i radi u Beogradu.

Wang

Predpostavljam da sa uzbudenjem ocekujete najznacajniji trenutak ove veceri.

Ne znam da li treba nabrajati sva zvanja, uspehe, titule i priznanja koja je, za svoj vizionrski rad dobio ili ga najaviti jednostavno recima koje sve to nose u sebi:

majstor Ljuba Vracarevic

Dan kolegijum Svetskog centra realnog aikidoa je, na svom godisnjem zasedanju oktobra 2001. godine, na predlog nacionalnih federacija realnog aikidoa, doneo odluku da se tvorcu stila, akademiku realnog aikidoa Ljubomiru Vracarevicu, dodeli najvise zvanje u ovoj vestini crni pojas 9.Dan. Priznanje ce uruciti Vladimir Kasjanuk, predsednik Ukrajinske federacije realnog aikidoa.

 

Zahvaljujemo se na realizaciji ovog znacajnog projekta sponzorima:

01.01.2000.

preuzmi dokument

Slavujev venac 1
11120 Beograd
Adresni kod: 145805
Srbija

Info: 060/ 800 50 30
Slavica Babić: 063/24 29 13
office@wcra.rs
office.ssra@gmail.com 
Skype: ljuba.vracarevic.wcra
Zakonom zaštićeno. Sva prava zadržava Ti Computers Solutions